Sunday, September 30, 2012

Vonj po jeseni

Zadnji septembrski vikend je bil, kratko malo, popoln! Kot tipičen Slovenec, naj začnem pri vremenu - uživali smo sonce in prijetne temperature, kombinacija obeh pa me je prav napolnila z energijo za prihajajočo jesen, ki se že kaže v prvem odpadajočem listju. Vsi me svarijo pred mrzlim in deževnim obdobjem, domačini pa se čudijo, kaj me je prineslo v ta čemerni Rotterdam. Ampak meni je jesen všeč, saj vem, da njej sledi še prijetnejša zima, ko je čas za boardanje in otvoritev zimske garderobe, polne udobnih pletenin in pisanih šalov. No ja, zimska kolekcija oblačil se tukaj začne par mesecev prej kot v Sloveniji ali pa Španiji, kjer se bo moja draga kolegica Katarina v poletni vročini kuhala še nekaj časa. Ah, jaz sem človek sezon in letni časi so kul, saj vsak prinese svoje radosti.




Vseeno pa smo se na včerajšnjo soboto nostalgično po poletju odpravile na tržnico po ananas. Mmm, vonj po agrumih me še vedno premami ... A kaj ko se na Blaakovi odprti tržnici najde še veliko več, na čemer lahko zapraviš svoj čas in denar. Ker sem vam enkrat o tržnici že poročala, bom tokrat dodala le še fotografije.














Ob sprehajanju po tržnici pa se je začel oglašati moj želodec. Ugotovila sem, da je postavitev polic v trgovini in prav tako stojnic na tržnici, vse skupaj marketinška farsa! Na začetek postavijo sočno sadje in zelenjavo, da kupec dobi pozitiven vtis in občutek, da je trgovina "sveža". Ko te premami sadje in mogoče kakšne kričeče akcije "dobiš 2, plačaš 1" ter začneš polniti svojo nakupovalno košarico, se po nekaj korakih že znajdeš med, glej ga zlomka, dragimi mesnimi izdelki. Medtem ko se košarica se kar naprej polni, me je na razcepu obeh oddelkov nenadoma prešinilo. Joj, kako pogrešam študentske bone! Pogrešam DaBudo, kitajske restavracije, La Storio na Bavarskem dvoru, pogrešam Foculus in solato v Tunelu ... Ko se je moj želodec na sredi tržnice že zvijal od bolečin, pa dobim za konec še preblisk - Cantina Mexicana in najboljša piščančja koruzna juha na svetu! 
Ni mi bilo več pomoči in z Jasmino sva se odločili, da nabaviva sestavine in se juhe lotiva sami doma. Ha - vsi, ki me bolj poznate, ste se ob tem verjetno kar malo nasmejali v stilu "saj Polona ne zna kuhati". Ampak moram vam povedati, da se v kuhinji vsak dan bolj znajdem. Mama mi je vedno govorila, "se boš že naučila, ko bo čas za to" in res je, na mojem jedilniku je vsak dan bolj pestra izbira. No, na današnjo nedeljo sva se z Jasmino lotili misije "Mexicana". Po nekaj zapletih, kot recimo pozabile smo na čebulo in si jo zato "sposodile" od cimra ali pa namesto multipraktika, ki bi juho lepo spasiral, smo se tega lotile kar ročno, je na koncu juha več kot uspela! Spomin na (pre)drago mehiško kantino se je prebudil v meni in uživala sem vsako žlico! :))






Ne le zaradi študentskih bonov in odlične subvencionirane hrane, ki jo Slovenija nudi svojim študentom, ampak tudi zaradi zadnjega septembrskega dneva, sem se spomnila na vse vas doma. Vse študente, ki ste se danes zvečer prek 'prevozi.org' odpeljali v Ljubljano (Koper ali Maribor) in jutri začenjate prvi dan novega študijskega leta. Začetki so vedno zanimivi, novi predmeti in novi profesorji, ponovno druženje s starimi kolegi ter spoznavni žuri vseh fakultet. Medtem ko se boste jutri brezskrbno napotili na faks, se solidarno spomnite name, ko v tem času pišem že svoj 4. esej, to pomeni, da že 4. teden obiskujem predavanja, poleg tega pa me ta četrtek čaka prva predstavitev pred celim razredom. Ob vsem tem pa naj sporočim še veselo novico - dobila sem prvo študentsko delo! Ja, prijavila sem se na razpisano delo za "sales agent" pri spletni strani Housing Anywhere.com, očitno navdušila na osebnem intervjuju in na zadnji vikend v septembru so mi sporočili, da je delo moje! Zelo sem vesela in polna pričakovanj za jesen, ki prihaja. Veliko uspeha želim tudi vsem vam in kar pogumno - jesen je čudovita! :)





Nočna razglednica

... pogled iz balkona Jasminine sobe, mislim da tukaj ni več kaj dodati - neprecenljivo!


Friday, September 28, 2012

Zaljubljena v marketing

Petek. Še bolj natančno, petkov večer. Kolikor se spomnim, smo petkove večere v Sloveniji večinoma prežurali ali lepše povedano, preživeli na pijači ob klepetu z družbo prijateljev. Tokrat pa se oglašam neposredno iz postelje, le kakšno uro preden zapredem v globok spanec. Ja, ponovno je bil teden poln takšnih in drugačnih presenečenj, moja glava pa nabita z novimi informacijami, katerim skoraj ne more več dohajati. Zato komaj čakam miren petkov večer, ko se tako študenti v Rotterdamu kot tudi večina mojih cimer odpravijo domov, v hiši pa zavladata mir in tišina. Jutrišnjo soboto nameravamo preživeti na tržnici, česar se izjemno veselim (Sem vam že povedala, za kako smešno nizke cene prodajajo sveže sadje, zelenjavo in druge stvari? Za 1€ dobiš božanski ananas, za 10€ pa novo kolo. Po izvoru enega ali drugega se ne sprašuje ...), višek mojega navdušenja pa si ta teden zagotovo prisluži nova ljubezen - marketinška organizacija in njen prvi dogodek letos z imenom Commercial Break

Popolnoma me je osuplo in ponovno sem se zaljubila - v marketing, seveda. Marketing Association of Erasmus University Rotterdam ali MAEUR na kratko je, v sredo organizirala otvoritveni dogodek letošnje  akademske sezone z naslovom "Commercial Break". V enem izmed mnogih arhitekturnih presežkov Rotterdama smo se zbrali ob 19:00 in po končani registraciji vseh ne vem koliko, ampak ogromno, v večini študentov priznane Rotterdam School of Management (RSM), smo začeli s 3-urnim programom. Govorci večera so bili (zadržite sapo) direktor marketinga največje nizozemske banke ABN AMBRO, kreativni direktor podjetja Mars (pod Mars spadajo vse čokoladice kot so Snickers, Twix, M&M in druge blagovne znamke od Pedigree, Whiskas, Orbit žvečilni gumiji do Uncle Ben's riža), prav tako kreativni direktor priznane oglaševalske agencije DDB in nazadnje še direktor marketinga podjetja Uniliver (v pojasnilo, hiša Uniliver združuje blagovne znamke kot so Dove, Axe, Rexona, Knorr, Ben&Jerry's, Lipton, Lux in mnoge druge). No, če do sedaj še niste obupali z branjem današnje objave, ste verjetno zelo vztrajni ali pa imate vsaj malo zanimanja za marketing. Če spadate v kategorijo prvih, se vam za branje zelo zahvaljujem, saj se je v 44 dneh obstoja mojega bloga nabralo kar 3270 ogledov! Neverjetno, na začetku si kaj takega nisem mogla niti predstavljati, in hvala vam za moje veselje. Če pa spadate v kategorijo tistih, ki jih zanima karkoli v povezavi z marketingom, keep reading ...


Vsak izmed gostov je našim poslušnim ušesom predstavil svojo zgodbo do uspeha. Kako se je ABN AMBRO banka rešila krize ugleda in udora konkurence ter ponovno splezala na sam vrh, Mars je z nami delil nastanek oglaševalske kampanje za pasjo hrano Pedigree in kaj vse je potrebno za prepoznavnost   blagovne znamke, oglaševalska agencija DDB je predstavila vlogo oglaševanja na lastnem primeru kampanje AXE - Even angels will fall in podala napotke za mlade kreativce, Uniliver pa je govoril o drugih načinih spodbujanja prodaje svojih izdelkov. Zanimivo se mi je zdelo tudi to, da je vsak od štirih podjetij študentom ponudil možnost pripravništva in z odprtimi rokami vabil h novim delovnim mestom. Očitno Nizozemske kriza res ni zajela. Med govori predstavnikov podjetij pa so se na ekranu vrteli najbolj zanimivi oglasi, študenti pa smo uživali ob promocijskih čokoladicah, sladoledih, drugih prigrizkih in pijači.


Oglasi (in ne reklame, kot bi me popravili moji kolegi FDVjevci ;) so kul in nekaj najboljših si lahko ogledate na spodnjih povezavah. Vi uživajte ob gledanju, jaz pa se na petkov večer potapljam v sanje o moji ljubezni ... 

 


 


 


  









Monday, September 24, 2012

Bonjour, Belgique!


Vem, da se nisem javila cel teden, ampak upam, da se niste preveč ustrašili, kaj se dogaja z mano, kako živim in predvsem, če dovolj jem. Brez skrbi, vse je več kot v redu (tudi kilogrami ne padajo, celo nasprotno)! Delovne dni sem tokrat s polnim zagonom bolj posvetila faksu in pisanju novega eseja, zato sem si brez slabe vesti lahko privoščila sproščen vikend in ja, novo potovanje. Stari potovalni klapi (Jasmina in Rebeka) sta se tokrat pridružila še Darshak iz Indije in Leah iz Kanade in skupaj smo se namenili proti južni sosedi Belgiji - v Bruselj, prestolnico Evrope, ter flamski Antwerpen. Zanimiva druščina in še bolj pester izlet, vsekakor eden boljših v zadnjem času! :)

Torej, vse skupaj se je začelo v soboto (veliko prezgodaj) zjutraj. Kot že utečeni nizozemski prebivalci smo bili zmenjeni, da do železniške postaje prikolesarimo, ker tukaj se pač kolesari vedno in povsod. Za prvi jutranji šok je poskrbelo tipično spremenljivo vreme, saj nas je na poti ulovil gospod Dež, tako da smo na železniško postajo prisopihali mokri od glave do pet. Ampak nismo se pustili motiti, čutiti je bilo pozitivno energijo med nami in ponavljali smo si - slab začetek, dober konec. Moram reči, da je delovalo! Za vikend povratno karto do Bruslja smo odšteli 36€ ter po dobri uri in pol udobne vožnje in sušenju mokrih oblek nas je le oslepilo belgijsko sonce. Da se trgovsko življenje ne začne pred 10h smo že vajeni, zato smo po praznih ulicah Bruslja najprej poiskali naš youth hostel. Ne morem verjeti, da bom to rekla, ampak prva sprememba, ki sem jo opazila, je bila "gričasta pokrajina"! No, da si ne boste sedaj predstavljali "gorskega Bruslja", saj je daleč od tega, ampak naklon ulic za par stopinj navzgor in navzdol me je po mesecu dni bivanja na RAVNIH nizozemskih tleh popolnoma zmedel. Posledično tudi kolesa niso tako popularna. Bruselj sem že obiskala pred dvema letoma, ampak tokratni obisk mu je pripisal nov čar. Zvok romantične francoščine, pogled na bogato okrašene zgodovinske zgradbe ter vonj po svežih vafljih dajejo mestu dušo. Kasneje smo spoznali Italijana, ki živi in dela v Bruslju in pravi, da je posebno mesto - ni lepo, ampak se hitro navadiš nanj. Čeprav je Bruselj pravi "melting pot" različnih kultur, veliko je priseljencev, tujcev, bogatih in revnih, Italijan pravi, da se domačini še vedno igrajo "chic Français", vzvišene in elegantne Francoze, ki pa v resnici niso. Sama sem si Bruselj zamislila kot "wanna be" podružnico Franciji, le da tukaj vse deluje dokaj zmedeno. Na kupu so mogočne zgodovinske stavbe, moderen business center, China town, Evropsko središče, bogate in revne četrti, nekje na robu zemljevida pa mu piko na i dodaja Atomium. Kakorkoli, v mestu ti nikoli ni dolgčas in tudi lačen ne moreš ostati dolgo. 

Raziskovanje Bruslja se je torej začelo z ogledom Atomiuma. To je 165 bilijonov krat povečana konstrukcija železovega atoma, zgrajena iz 9 velikih krogel leta 1958 za World Exhibition 58'. Atomium je za Belgijo kot Eifflov stolp za Francijo, no skoraj.




Ravno v času našega ogleda je pred Atomiumom potekalo srečanje motoristov.
Bruselj je center Evrope, zato nismo dolgo odlašali in se z metrojem zapeljali do "evropske četrti". Zagledali smo Evropski parlament, pred njim pa pozdravi v vseh uradnih jezikih in zastave držav članic Evropske Unije. Žal je bil parlament v soboto za oglede zaprt, tudi nobenega poslanca nismo videli (kakšno presenečenje), smo se pa vseeno potolažili z obiskom Parlamentariuma - to je poučen muzej o zgodovini in nastanku EU.





Ko smo imeli politike in uradnega dela Bruslja ogleda dovolj, smo se spontano podali v ulice mestnega jedra in zlili s tokom množice. Pohajkovali smo po velikem parku, mimo kraljeve palače, se smejali fantku, ki lula Manneken Pis-u, si ogledali panoramski razgled na mesto, nato pa uživali v famoznih vafljih, belgijski čokoladi in seveda pomfriju z majonezo (tudi če se sliši še tako nenavadno, je pomfri z majonezo zelo priljubljena hitra hrana v Belgiji in na Nizozemskem).










Ampak dan se še ni končal, nasprotno - vsi smo komaj čakali večer, da končno preizkusimo še belgijsko pivo! Čeprav piva ne pijem rada, obisk Bruslja ne bi bil popoln brez njega. Slišali smo za Delirium, najbolj znano pivnico v samem centru, in se po posedanju na trgu Grand Place namenili prav tja. Delirium je vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov po najobsežnejšem seznamu piv iz vsega sveta, izbiraš lahko med kar 2004 različnih blagovnih znamk piv! Pivnica je pokala po šivih, polna je bila domačinov in tujcev, vzdušje pa enkratno. V roke smo dobili veliko knjigo, lahko bi rekli kar Biblijo piv, vsak pa je na koncu naročil svoj kozarec piva drugačnega okusa, da smo jih lahko izmenjali in primerjali med sabo. Nisem ekspert, ampak povem vam, da bi užival vsak ... dolgo v noč!




Po velikem pomanjkanju spanca in obilnem zajtrku v hostlu smo se vseeno držali našega plana - nedelja je bila namenjena flamski prestolnici Antwerpnu. Še eno zmedeno belgijsko mesto, bi jaz temu rekla. Gre za pravo mešanico kultur, v isti ulici vidiš od italijanske picerije, mehiške kantine in azijski sushi. Da bi užili multikulturnost mesta, smo se odločili preizkusiti sushi! Nikoli prej nisem še jedla surove azijske hrane, ampak simpatičnost restavracije in hrana na tekočem traku je vsekakor pritegnila moj apetit. Pohvalno! :)

Antwerpen pa je mesto z zgodovino, z uradno 4. najlepšo železniško postajo na svetu, študijska prestolnica s poudarkom na dizajnu in modnem oblikovanju ter seveda - diamanti! "Diamantno mesto" proizvaja kar 10% nacionalnega belgijskega prihodka! Pohajkovali smo torej po diamantni četrti  in si ogledali muzej diamantov z najdražjim diamantnim teniškim loparjem (??), nato pa se zaradi slabega vremena in utrujenosti odpravili proti domu. No ja, proti Rotterdamu. Ampak počasi mi prihaja v kri in v dobrem mesecu dni lahko rečem, da je Rotterdam postal moj novi dom. Belgija pa - à bientôt! :))