Sunday, June 2, 2013

Rotterdam preseneča

Rotterdam me vedno znova preseneti. Ko že mislim, da ga poznam kot svoj lastni žep, vedno odkrijem nekaj novega, pa naj bo to lokal, arhitekturno najbolj nemogoča zgradba, mostiček čez kanal, koncert ali ... enostavno del narave - park. Na današnjo sončno nedeljo so ljudje množično hiteli vsi v eno smer. Le kaj se dogaja, sva se spraševala s Claudiem, ko sva se nevede sprehajala po mestu. Množici sva sledila skozi Museum Park, kjer so na kupu zbrani vsi pomembni muzeji Rotterdama, povezuje pa jih simpatičen park z jezeri, kanali, družino račk, kipi zajcev in prijetno tišino, hodila pa sva vse tja do Euromasta, najvišjega stolpa na Nizozemskem, ki služi kot razgledna točka.





Prav pred Euromastom pa se razprostira veliko zeleno območje, za katero sem do danes vedela, da obstaja le na zemljevidu. Množica je kot v stilu parade trla parku naproti, midva pa za njo. Odprl se nam je pogled na stotine ljudi, ki so se predajali sončnim žarkom, uživali dela prost dan in se v stilu piknika družili s prijatelji in družino. Na sredini je stal manjši oder, na katerem so glasbeniki igrali sproščeno instrumentalno glasbo, ob straneh pa so stale najrazličnejše stojnice s sladoledom, hrano in pijačo, različnimi delavnicami za otroke, igrami in lutkovnim gledališčem. Veliko se je dogajalo in glede na to, kako prebivalci Rotterdama cenijo vsako sončno svetlobo in toploto, bi rekla, da je mesto proslavljalo prihod pomladi. Končno! Nekateri otroci so se celo v kopalkah namakali v jezeru, se škropili z vodnimi pištolicami, starši pa uživali ob branju knjige in hrani iz pletene košare. Tudi s Claudiem sva se zlila z množico in posedela na travi, preden sva bila namenjena na zadnjo postajo pohajkovanja ...









Cilj našega popoldanskega pohajkovanja je bila Pannenkoekenboot oz. Pancakeboat - ladjica, ki te 1h vozi okoli Rotterdama, v tem času pa imaš na voljo neomejeno količino palačink! Slane s sirom, šunko, ali tiste z marmelado, s sadjem, meni se vsekakor najbolj zadišale s čokolado. Ker sva bila namreč omejena na 1h, nisva imela časa za slike, le ena nujna za dokaz, ki jo prilagam spodaj - Erasmus Bridge ali labod Rotterdama. Ni kaj, Rotterdam ponuja veliko in če imaš le srečo z vremenom, te bo vsekakor presenetil v najbolj pozitivnem smislu.



No comments:

Post a Comment