Wednesday, December 5, 2012

Sinterklaas!

Ne morem mimo enega boljših dogodkov, ki se je zgodil tukaj na izmenjavi in ne, ne vključuje norega ponočevanja, študentskega razvrata ali adrenalinske napetosti. Vse prej kot to, ljubek zabaven večer v družbi študentov, ki svojo izmenjavo preživljajo v Rotterdamu na IBCoM programu, večer, ki je izžareval skromnost, otroško veselje, prijateljstvo in enakost zbranih internacionalnih ljudi. Proslavljali smo prvega izmed decembrskih mož, po naše Miklavža, ker pa se moram prilagajati kulturi, bom rekla po nizozemsko -Sinterklaas! :)

Odlična ideja naših koordinatork, da vsak študent občuti toplino decembra kljub razdalji z domačimi in prijatelji, se je porodila že pred časom, dva tedna nazaj pa smo bili študenti obveščeni, naj kupimo 2 do 3 darila v simbolični vrednosti 3€ za vsako. Pričakovala sem izmenjavo daril na običajen način kot smo se to igrali v vrtcu in začetku osnovne šole, ampak kreativnost koordinatork me je vsekakor presenetila. Večer je bil fantastičen in z gotovostjo v imenu vsakega Erazmovca, ki vsaj malo pogreša svojo družino, lahko trdim, da smo se počutili dobrodošlo in decembrsko veselje, praznično vzdušje, se je res začelo!

Zbrali smo se v eni izmed kafeterij v kampusu in začeli z obilno večerjo - tipično nizozemsko mesno kroglo, krompirjem s čebulo in korenjem ter nekakšno zeleno zelenjavo, ki bi jo opisala kot špinačo, le da vsekakor ni imela enak okus. Ko smo napolnili želodčke, pa smo začeli z igro izmenjave daril. Razdelili smo se v dve skupini, darila pa so se položila na sredino vsake mize. Potrebovali smo le še kocko in navodila, naše oči pa so se že svetile kot na božično jutro ... ali Miklavžev večer.

Vsak igralec je, ko je prišel na vrsto, vrgel kocko, vsaka številka na kocki pa je  imela svoje pravilo:
1 - vzemi darilo iz sredine mize
2 - vrni darilo nazaj na sredino mize, če pri sebi nimaš nobenega darila, vzemi listek z "nalogo"
3 - naslednji igralec ne meče kocke
4 - vzemi darilo od enega izmed soigralcev
5 - podari eno izmed svojih daril igralcu na tvoji levi
6 - zamenjaj svoja darila z igralcem na desni

Lahko se sliši nadvse otroško, lahko vam povem, da smo 20-letniki in več iskreno uživali in se vživeli v sprejemanje, "krajo" daril od svojih soigralcev, zamenjavo daril. Vse skozi nas je spremljalo navdušenje in naslednji trenutek razočaranje nad lastnino daril. No, tukaj igre še ni bilo konec, saj daril še nismo smeli odviti. Drugi del igre je bil namenjen odvijanju! 

Vsak igralec je imel pred seboj kup daril ali nič, odvisno od sreče v prejšnjem krogu igre, ampak napetost  je naraščala, saj so lep praznični papir in nenavadne oblike daril mikale naše prste po odvijanju. V drugem delu igre smo prejeli nova navodila, nekako takšna:
1 - odvij eno darilo
2 - vrni eno darilo nazaj na sredino mize, če nimaš pri sebi nobenega darila, vzemi listek z "nalogo"
3 - podari eno darilo igralcu na tvoji desni
4 - igralec na tvoji levi lahko odvije eno darilo
5 - zamenjaj mesto z enim od soigralcev, ampak daril ne nosi s seboj
6 - odvij eno svoje darilo ali od soigralca

Na koncu smo presenečeno razkrivali vsebino nenavadnih oblik daril, hrustali priboljške hrane in uživali v druženju. Domov sem prinesla 2 suvenirja iz Singapurja od kolegice Joann, 2 nizozemski cokljici, spominski kamen z inspiracijskim napisom in nekaj čokolade. Igro vsekakor priporočam vsem, ki si želijo druženja s prijatelji in obdarovanja na malo drugačen način :) Prav lepo nas je nizozemski veter spihal na kup in da smo res dobili občutek prazničnega decembra, je v ponedeljek zjutraj sneg pobelil Nizozemsko z Rotterdamom vret. Da sneg ne bi povzročil prevelik šok študentom iz bolj eksotičnih držav, se ta seveda ni dolgo obdržal, nas je pa vsekakor navdušil nad prihajajočimi prazniki

Koordinatorke Erasmus izmenjave.


No comments:

Post a Comment