Sunday, March 31, 2013

Ne čakaj na maj

Vsak dan bolj pričakujem kakšen toplejši sončni žarek in svežo spomladansko sapico. Ampak ne! Kot da se vreme igra z nami, danes ponovno sneži! Po tako nenavadnih vremenskih razmerah pa so se vprašali tudi strokovnjaki, ki pravijo, da je letošnji marec marsikje po Evropi najhladnejši marec po 50 letih. V Veliki Britaniji tako nizkih temperatur ne beležijo že od leta 1962, v Nemčiji pa od daljnega 1883. Berlinčane za letošnjo Veliko noč zebe bolj kot decembra v času Božiča. Neverjetno. Ali pač?

Pravijo, da je za vse je krivo globalno segrevanje. Ampak po tej teoriji bi moralo vsako leto biti stopinjo ali dve toplejše, kajne? Če se led na severu res tali, zakaj potem mi zmrzujemo? Kaj se dogaja z našim planetom Zemlja? Ali je to normalen proces staranja in mogoče tako pač mora biti? Z nostalgijo se spominjam lanskega marca, ko je kakšnih 14 dni sonce tako pripekalo, da smo se ob Ljubljanici sprehajali v kratkih rokavih s sladoledom (iz McDonald'sa) v roki. Claudio pravi, da so se lani ob tem času že kopali v jezeru, danes pa švicarsko pokrajino pokriva snežna odeja. Zanima me, kako je torej zgledal Rotterdam ob tem času? No, ko pomislim še enkrat, verjetno nič kaj drugače - megleno in vetrovno.

Ljudje smo pač programirani tako, da konec marca pričakujemo pomlad. Iz koledarja kriči uradni prvi dan pomladi, po Facebooku se oglašujejo poletni festivali (ŠVIC!) in spomladanski izleti, trgovine pa se napolnijo z najlepšimi barvitimi oblekicami in odprtimi sandali, ki so trd oreh za mojo odločnost po ne-zapravljanju denarja ... Oh, kje si že pomlad!? Edini, ki se ne pritožujejo so tisti srečneži, ki svoj prosti čas preživljajo na smučiščih in se tako sami prilagajajo okolju, ne pa čakajo, da se bo neizprosno okolje prilagodilo njim. Na to lahko le čakamo, bog le daj, ne dolgo.


Ne pozabite, rok za 'early birds' vstopnice se izteče danes ob polnoči! Čop, čop!
Tudi Švicarji nestrpno pričakujejo toplejše vreme, le tisti najbolj avanturistični pa so se danes namakali, verjetno zelo na hitrco, v luzernskem jezeru. V premrzli vodi, baje je termometer pokazal 2 stopinji nad ničlo, je za fotografski objektiv poziral Claudiev prijatelj Oli. Sama pa svojo nestrpnost po pomladi raje pomirim v ogrevanih rotterdamskih trgovinicah, kjer spomladanske rože cvetijo že nekaj časa. 


No comments:

Post a Comment