Wednesday, October 24, 2012

B E R L I N

Berlin, Berlin. Ta skrivnostni, umetniški, zgodovinski in uporniški Berlin. Že nekaj časa me je vleklo tja, ne vem kaj, ampak vedno sem si ga predstavljala kot zelo umetniško odštekanega, alternativnega in modernega, z dodatkom zgodovinskega duha. In res je tako - Berlin bi moral biti na seznamu vsakega popotnika, je križišče preteklosti in prihodnosti, kjer se sreča nesrečna zgodba 2. svetovne vojne in njeno današnje popolno nasprotje, spodbujanje multikulturnosti, raznolikosti in predvsem unikatnosti. Berlin je kul in še več, Berlin je A MUST to see!


Za študente na izmenjavi je zelo značilno, da več kot polovico študijskega bivanja v tujini prežurajo in prepotujejo. Imam sošolce iz Azije, Avstralije, Amerike in vse povsod, ki želijo svoj kratek čas v Evropi čim bolj izkoristiti in se ponašati v koliko državah so bili, ker je "vse tako zelo blizu". Jaz pa, go with the flow, jim sledim. Tokrat nas je pot zanesla v nemško prestolnico, skupaj z Indijcem Darshakom, nekaj Singapurci in Rebeko. Rotterdam na zemljevidu zaseda odlično pozicijo, saj povezuje veliko prestolnic in amsterdamsko letališče ima eno izmed boljših letalskih ponudb (poleg tega, da se na letališču novembra odpre trgovina Victoria's Secret, mislim da bom kaj kmalu načrtovala nov let iz njega). Torej, pot smo načrtovali po študentsko - čim cenejše, tem boljše. Do Berlina smo preko nizozemskega Amesfoorta in nemškega Hannovra potovali z vlakom, za 50€ in 6 ur vožnje z vmesnimi postanki, nazaj pa smo kot že rečeno, leteli z Easyjetom za 22€ v Amsterdam. Ni slabo, glede na to, da leti iz Benetk do Berlina niti niso tako ugodni (okoli 100€ povratna), čeprav se moraš zadovoljiti le z nizkocenovnim Ryanairom.
Če se pa že gremo najcenejšo verzijo potovanja, smo se odločili tudi za najugodnejšo možnost prenočevanja - couch surfing. Če še kdo ni slišal za Couch Surfing, naj ta trenutek preveri http://www.couchsurfing.org/ in si ustvari svoj profil, ker ne morem v besedah dovolj prehvaliti spletno platformo, ampak vam predlagam, da jo kar z naslednjim potovanjem preizkusite sami. Point tega je, da ti 'couch surfer' nudi prenočišče v njegovem domu in to zastonj, prav tako pa lahko ti nudiš prenočišče drugim, ki potujejo v tvoje mesto, seveda zadnja opcija ni nujna, platformo lahko tudi samo izkoriščaš in ne nudiš ničesar. Kako prikaldno. Torej, za prenočišče v party četrti mesta, v centru dogajanja in na dosegu vseh metro postaj javnega prevoza, smo odšteli natanko nič evrov. Poleg tega, če imaš srečo, da je tvoj couch surfer zelo prijazen, imaš možnost do lokalnih informacij kot so najboljši bari, najboljše restavracije, razgledne točke, kaj se splača in kaj ne, in tako zaživiš mesto v njegovi pravi luči in ne le slepo slediš turističnim vodičem, najverjetneje starih nekaj let.

Naj torej začnem. Iz Rotterdama smo se odpravili v petek, 19.10., ob 2h popoldan, prva postaja je bil Amersfoort, saj smo imeli možnost izbrati katerikoli vlak ob katerikoli uri, tako da smo si potovanje zamislili kot "kosilo v Amesrfoortu, večerja v Hannovru in žurka v Berlinu". Res smo preživeli čudovito popoldan v vzhodnem nizozemskem mestecu, se sprehajali med kanali in trgovinami ter uživali v jesenskem listju s poletno sapico v zraku. Amesfoort je, tako kot vsa nizozemska mesta, čudovit!






V Hannovru se žal nismo ustavili, saj nas je navdušenje nad Berlinom premočno prevzelo, zato smo pot čim prej kar nadaljevali (večerjali na vlaku) in v Berlin prispeli ob polnoči. Prvi vtis, ko smo stopili na podzemno železnico, je bil grozen. Strašen in presenetljiv. Underground scena. Na metroju se je drlo na stotine mladih, željnih zabave, prav vsak je imel v rokah pivo ali kakšno drugo (alkoholno) pijačo, vsako toliko pa smo zaslišali kakšnega uličnega glasbenika ali krike berača. Da smo strah spreobrnili v pozitivo, smo si rekli, Berlin je živ, v Berlinu se dogaja. To je že boljši znak. Mogoče je prvi vtis res presenetljiv, sploh če zadnja dva meseca živiš v lepo urejeni, čisti in dokaj mirni Nizozemski, ampak kasneje sem ugotovila, da se konstantnega dogajanja v Berlinu hitro navadiš. Moram poudariti, da je Berlin ogromen in občutek sem dobila, da v njem prebivajo v večini mladi ljudje. Najpomembnejše pa je, da vsak od njih ima svoj stil. Zelo so izraziti modni stili in takšen je posledično tudi način obnašanja. Veliko je punckerjev, potetoviranih in prebodenih s pircingi, veliko je trenutno zelo kulskih, na pol zabritih hipsterjev, hipijev in drugih alternativcev, vse do homoseksualcev. Berlin spodbuja raznolikost in kot nam je kasneje povedal free walking tour vodič, se Berlin tako tudi želi predstavljati, da bi razbil predsodke zgodovine iz 2.svetovne vojne. Strogega zgodovinskega rasizma, ki ga je ustvaril Hitler, današnji Berlin ne pozna. Mesto je odprto za vse in očitno vedno bolj privlači vse več mladih, predvsem s pestro ponudbo najboljših zabav, barov in shoping centrov. Mene je prepričal in po 4 dneh sem vzljubila njegovo dinamiko, Berlin je prihodnost!







V muzeju Pergamon.


Vseeno pa ima Belin neverjetno preteklost. Zanimivo je vse kraje, o katerih smo se učili pri urah zgodovine v šoli, tudi videti in jih doživeti. Ne bom vas dolgočasila s kronološkim zapisom potovanja, ampak naj povem, da smo se v 4 dneh dodobra spoznali z zgodovino 2.svetovne vojne, Hitlerjevo diktaturo, berlinskim zidom, ki je ločeval vzhod in zahod mesta ter si ogledali tudi koncentracijsko taborišče Oranienburg. Kar srce te boli, ko vidiš, kakšne grozote so se dogajale nedolžnim ljudem, ampak zgodovine se ne da izbrisati in v Berlinu ne moreš mimo nje.

Holocaust memorial.

Charlie checkpoint.
Delitev Berlina na vzhod in zahod, med njima pa zid.

Podporni stebri berlinskega zidu, danes pa na njegovem
mestu stoji moderna stanovanjska hiša.
Muzej berlinskega zidu na prostem - ohranjen je originalen
 del 'no man's land' med vzhodnim in zahodnim delom.


Vhod v koncentracijsko taborišče Oranienburg.

Panoramski razgled na notranjost taborišča v katerem se je stiskalo in trpelo več kot 10.000 ujetnikov.

Pogled v eno izmed ohranjenih barak,
kjer so ujetniki spali; 3-nadstropni pogradi
stisnjeni eden ob drugega.

Berlinski zid, glavna atrakcija turistov, v resnici pa strah in trepet, ki je ločeval družine in prijatelje na vzhodni in zahodni del Berlina. Prehod iz vzhoda na zahod je bil popolnoma onemogočen, obratno pa le pod posebnimi pogoji in dovoljenji, enkrat na mesec in le za en dan. Najbolj nemogoče pa je verjeti to, da je zid padel komaj slabih 23 let nazaj, leta 1989! Danes pa je del zidu poimenovan East Side Gallery, saj je zid porisan z raznimi grafiti priznanih umetnikov. Za nas pa photoshooting točka! :)









Vse skozi pa nas je spremljalo čudovito jesensko vreme, zato nam je couch surfer predlagal, da s nedeljo preživimo kot tipičen Berlinčan. Na severu mesta je ogromen park, z amfiteatrom, kjer se predstavljajo mladi umetniki, na vsakem kotičku se predstavlja nov band, ljudje pa uživajo na travi, si pripravijo piknik, berejo knjige, se muckajo z ljubimci ... Uživajo na sončku. Prav zraven pa se ob nedeljah odvija tudi ogromna tržnica, kateri resnično ne vidiš konca. Ponudba je pestra v polnem pomenu besede - veliko je hrane in oblek, popularna pa je vintage roba, kot je nakit, torbice, očala in drugi dodatki, prav tako pa tudi second hand stvari. Zlili smo se s tokom množice in se na koncu odpočili na travi.



Da ne pozabim še Brandenburških vrat, ki so me s svojo veličino popolnoma navdušila! V času našega izleta se je v Berlinu ravno odvijal "festival svetlobe", zato so bila vrata ponoči osvetljena v vseh barvah, na najbolj fotogeničnem kotičku trga pa se vsak večer, ravno ko sonce zahaja in je tista prava svetloba za fotografiranje, zbere gneča fotografov, ki želijo vrata ujeti v popolno sliko. Če je meni to uspelo (brez photoshopa!), presodite sami.





Da je tokrat reportaža tako polna fotografij, se moram zahvaliti tudi Darshaku, ki je na svojo kamero pritiskal kot za stavo, posledica pa je milijon spominov. Edino mi je žal, da fotoaparata nismo vzeli s seboj tudi zvečer, ko smo se s couch surferjem odpravili žurat, saj bi tam res dobili vpogled v "underground" Berlin. Mogoče je pa tako še boljše, naj vas zamika in izkusite nočno življenje na lastno pest, načrtujte naslednji izlet v Berlin, ker Berlin je zakon. Berlin živi!